Home » Höstlista

Höstlista

_POD2390_TML4533

_TML5694

_TML5946

Jag lånar en höstlista jag fann hos Krickelin och svarar på lite frågor om mig och hösten.

Vad är det bästa med hösten?
Det infinner sig oftast en känsla av att allting börjar om, jag tror det den lever kvar sedan skoltiden. Ibland upplever jag att jag kan utvinna kraft ur den känslan och etablera nya vanor på ett sätt som jag inte riktigt förmår under resten av året.
Sen skapar jag mer om hösten, jag blir mer melankolisk och introvert, i mitt skrivande så är det oftast en styrka, i mina relationer blir det betydligt tuffare. 

Vad kommer du äta i höst?
Mycket vilt hoppas jag. Min man jagar själv och lagar fantastisk mat.

Vad kommer du dricka i höst?
Samma som alltid, vatten och svart kaffe.

Vad kommer bli ditt mest använda plagg i höst?
Svårt att säga, jag köpt en sjal i början av sommaren som jag burit nästan varje dag, märker att jag ofta går med den på mig under en hel arbetsdag. Sen drömmer jag om att unna mig en kimono från Taisho perioden (1912-1926), kanske blir det här hösten då jag slår till. 

Vad gör du om dagarna egentligen?
Jag jobbar på ett behandlingshem med något som kallas dialektisk beteendeterapi, just nu håller jag mycket i gruppterapi som är en slags blandning mellan undervisning och terapi. Jag trivs fantastiskt bra. Att få arbeta med samtal är verkligen en utmaning som aldrig sinar.
På min övriga tid driver jag vintage butiken Odd Lovin’ sedan fem år tillbaka, den har tyvärr blivit hårt eftersatt sedan jag tog min examen och började arbeta. Jag har dock jobbat mycket i det sista med att lösgöra tid, och jag har fortfarande en stark tro på att kunna leva båda mina drömmar sida vid sida. 

Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?
Jag tejpade innerfönster och hade väldigt mycket blandade känslor inför den framtid som då låg närmast.

Vad kommer du lyssna på?
Jag kommer nog att lyssna mycket på Lou Doillon, Neil Young och Dylan. 

Vad läser du?
Jag har alltid en liten hög med blandad poesi och prosa bredvid min säng. Just nu är jag väldigt sugen på att läsa den här boken, har tänkt flera ånger förr att Nanna och jag, vi gillar nog samma böcker.

Vad tittar du på?
Just nu tittar jag på Narcos tillsammans med min man. Vi somnar båda två och får börja om mest hela tiden.

Vad var bäst med sommaren?
Jag fattade viktiga beslut och la om min tid litegrann.

Vad har du för höstplaner?
Jag ska utbilda mig inom traumafokuserad terapi, gå en kurs i kundalini-yoga och fortsätta renovera vårt hus.

Jag heter Tuva Minna Linn, på Northern Sisters skriver jag främst texter som bygger på betraktelser utifrån inre upplevelser, men också hur jag tolkar verkligheten. Resultatet blir ofta själfullt, rått och emellanåt kanske en aning gåtfullt. Du som önskar är välkommen att kontakta mig på tuvaminnalinn@northernsisters.se.

10 Comments

 • Sandra

  4 oktober, 2015 at 19:41

  Vilken härlig höstlista. Det är ju det här med balans när vi jobbar med människor och att även ta hand om oss själva i det. Jag jobbar själv inom BUP och jag behöver kontraster och att fylla på med natur och träning (och familj, relationer osv). Det är viktigt. Är det TF KBT du ska gå ?
  Kram till dig

  • Tuva Minna Linn

   7 oktober, 2015 at 17:40

   Ja verkligen, det tar nog sin tid innan man hittar den där balansen för sig själv. Och inser vikten av den.
   Att brinna för det man gör är lurigt, och en välsignelse på samma gång:)
   Jag utbildar mig i Prolonged exposure, så ja, det är en form av TF KBT.

 • karin

  5 oktober, 2015 at 21:34

  Älskar din blogg! Är nyfiken på dialektisk beteendeterapi, som du skriver. Berätta gärna mer, vad är det för terapiform?

  • Tuva Minna Linn

   7 oktober, 2015 at 17:33

   Tack snälla <3

   Dialektisk beteendeterapi är en mix av kognitiv beteendeterapi, dialektisk filosofi och även bitar ur den Zen buddhistiska läran.
   Det är en behandling framtagen speciellt för självmordsnära och självdestruktiva personer, ofta med diagnosen emotionellt instabil personlighetsstöring (det man förr kallade Borderline), där det tidigare inte funnits någon riktigt verksam behandling.
   Här är en bra länk om du vill läsa mer om behandlingen,
   http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?ID=245

 • krickelin

  5 oktober, 2015 at 22:57

  Vilken spännande höst du går till mötes. Tycker verkligen om din höstlista. Somnar alltid till Narcos jag också… och du, kundaliniyoga, så coolt. Kul att du ska gå en kurs i det. Intressant om ditt jobb också, så himla meningsfullt och ickeytligt. Utbildning inom traumafokuserad terapi, vill veta mer. Ibland vill man ju kräkas på det man själv håller på med även fast jag älskar det allt som oftast såklart…måste ses snart. Allt gott till dig.

  • Tuva Minna Linn

   7 oktober, 2015 at 17:22

   Jag tänker att jag nog behöver bägge, ytan och det djupet. Men jag märker att det blir svårare för mig att motivera och känna lust till yta ju mer jag lär om mig själv och ju fler människor och öden jag möter.
   I det vet jag faktiskt inte alltid riktigt vart jag är påväg.
   Jag hoppas också att vi ses snart<3

 • Anette

  7 oktober, 2015 at 21:00

  Låter som en fin höst! Den där boken… Jag köpte den för några veckor sedan, men har inte läst den än. Började läsa lite i den när jag stod i bokhandeln och blev alldeles uppslukad, men fick sluta tvärt när tårarna började komma. Ställde den ifrån mig, tänkte att den var för sorglig, jag orkar inte… Men samtidigt var den liksom omöjlig att släppa. Så nu ligger den där i min bokhög. Oläst, för att den både lockar och skrämmer…

  Förresten, vad ingår i din examen? Vet att du har läst sociologi, och psykologi antar jag. Något annat? Vilket var ditt huvudämne?

  • Tuva Minna Linn

   8 oktober, 2015 at 07:29

   Mitt huvudämne är sociologi, sen har jag även läst psykologi och pedagogik, det är dom stora kurserna. Utöver det har jag läst kognitionsvetenskap, filosofi, social psykologi och ungdomssociologi. Under min näst sista termin läste jag en 15hp kurs som hette psykisk ohälsa och kön, och det var under den kursen som det blev tydligt för mig vad jag ville jobba med.

 • Lovisa

  15 november, 2015 at 20:48

  Härlig blogg! Jag undrar vad du har för utbildning? Jag själv är inne på att börja studera, vill arbeta med beroendeproblematik, på behandlingshem, traumatiserade personer, ungdomar.