Vind rensar tankar

 

Illustrationen av Kajsa Hagelin tillhör ett annat kapitel som heter Föråt förlåt förlåt

 

Jag tänkte att ni skulle få läsa ett utdrag från boken, från kapitel 13.

 

Vind rensar tankar

Innan läggdags ringer de till mamma. Hon svarar inte. Pappa borstar Los hår och hämtar en ren pyjamas.

      – Vi provar igen imorgon, säger han. Hon kanske har lagt sig tidigt. Huvudvärken gör henne väldigt trött.

Han skakar huvudkudden så att den blir extra skön och lägger det svala täcket över Los ben.

– Men det kommer bli bra snart. Hon behöver nog bara lite vila, sen blir det bra. Ska vi läsa något?

– Sandvargen, svarar Lo och vänder sig mot väggen.

Tårarna har gjort henne alldeles mjuk och trött i kroppen. Hon orkar knappt hålla ögonen öppna och innan kapitlet är slut har hon somnat.

 

Nästa morgon provar de att ringa mamma igen. Inget svar nu heller, bara mammas röst på telefonsvararen.

– Hej, är det enda Lo lyckas pressa fram med låg röst, sen lägger hon på.

Pappa visslar i bilen på väg till skolan. Han vevar ner rutorna och låter vinden blåsa rakt igenom bilen.

– Vind är det bästa sättet att rensa tankarna på, säger han när de svänger in på parkeringen nedanför skolan.

– Vi kan skriva ett kort till mamma i eftermiddag. Du kan måla något och så skriver vi en hälsning. Om du vill.

Det vill Lo. Just nu vill hon i alla fall det. En regnbåge flimrar förbi i tanken. En glittrig strand. En pannkakstårta. Kanske en inbjudan till ett pannkakskalas.

– Hej då pappi, säger Lo och hoppar ur bilen.

– Hej då mitt hjärta, jag hämtar dig senast fyra idag.

Han står kvar på parkeringen och vinkar ända tills Lo har försvunnit in i skolan.

 

Utdrag från kapitlet Mammas klänning finns att läsa här

 

Om boken och manuset

Titeln är just nu Lovisan, resten är ännu hemligt. Det är en bildtät kapitelbok för barn 6-9 år (eller något äldre). Jag tror att texten kan skapa igenkänning hos många och förstås på flera nivåer utifrån om man är barn eller vuxen. Förhoppningsvis kommer den också skapa en grund för samtal om det som kan vara svårt att närma sig.

Lo är åtta år. Hon bor varannan vecka hos sin mamma, varannan vecka hos sin pappa. Hennes mamma har den något diffusa sjukdomen utmattning (som utvecklas till en depression) och orkar inte riktigt med de krav som ställs på en förälder. Ibland har hon lite mer energi och då kompenserar hon. Det är stunder som Lo älskar. Los pappa är trygg och närvarande. Han försöker lyfta bort eventuella skuldkänslor från Lo, prata och förklara på hennes nivå. Ibland är han ledsen över saker som händer i vuxenvärlden. Los bror Hannes är också en viktig person i hennes liv. Han är trygg och alltid rolig att vara med, även om han inte alltid är där eftersom han har en annan pappa som han bor hos ibland.

Min berättelse handlar att navigera i känslor som drar åt olika håll. Att stå ut med att vänta på något som är otydligt och svårbegripligt, parallellt med väntan på det högst konkreta som en skolavslutning eller att få en alldeles egen kattunge. Den handlar om att längta och sakna, samtidigt som det ligger en besvikelse och gror inombords. Om dåligt samvete, oro och sorg men också hur känslorna transformeras till kreativitet, fantasi och drömmar som ger hopp och tröst.

 

Status nu

Innan första april ska Kajsas illustrationer vara klara och jag ska ha lämnat in manuset, korrat och klart. Min del är nästan färdig och Kajsa har några få bilder kvar som vi just nu håller på att ta fram. Det blir många DM och samtal varje vecka kring färger, detaljer och stämningar. Det är så otroligt fint med sådana här kreativa processer. Att få skapa tillsammans. Och även om jag inte kände Kajsa innan så har vårt samarbete känts så självklart hela tiden. Vi är oftast inne på samma spår, tänker liknande tankar kring detaljerna och när något skaver så har det skavt för båda och då har vi börjat om och hittat rätt i känslan. I slutändan vill vi att allt ska vara precis så som vi ser det framför oss.

När vi väl har lämnat in allt kommer boken att ställas i produktionskö och förhoppningsvis hinna bli klar till bokmässan i september. Parallellt med den här processen tänker jag mycket på nästa bok i denna serie som är tänkt att bestå av tre böcker. Någon dag i maj ska jag hyra en gästateljé på Nordiska akvarellmuséet för att komma igång ostört med fortsättningen.

Nu undrar jag; är ni intresserade av att höra mer om skrivprocessen? Från idé till bokkontrakt? Tänker att det är många som bär på skrivdrömmar och att få ta del av andras resor och tips har varit ovärderliga för mig.

 

<3


09 Comments

Leave your comment
 • Rebecca
  Rebecca 14 mars, 2021 at 14:38

  Men åh så fint, blir alldeles tårögd när jag läser då igenkänning finns. Ser fram emot att läsa denna bok tillsammans med min 9-åring! Dom vackra bilderna tillsammans med din varma text.

  Skulle vara otroligt spännande och givande på alla sätt att få ta del av din skrivarprocess i den form du vill dela med dig av.

  Ha en fint slut på helgen/ Rebecca @inredningsdetaljer

 • Kristina
  Kristina 14 mars, 2021 at 15:33

  Så fin text!
  Ja, skulle vara jättekul att läsa mer om din skrivresa, jag är själv i sluttampen på mitt första manus och tycker det är så spännande att höra mer om din resa.

 • Beth
  Beth 14 mars, 2021 at 16:18

  Love your work

 • Sandra
  Sandra 14 mars, 2021 at 18:12

  Så fint att få ta del av ord och en del av processen.

 • Kajsa
  Kajsa 14 mars, 2021 at 19:27

  Ägnar dagarna åt text också just nu. Text som bränns, tar vid, börjar och slutar. Skulle gärna vilja veta mer om din skrivprocess. Det är ju ganska ensamt.
  Och dina ord, din text, det blir mjukt så mjukt. Bland separation och svårheter. Inte klokt vad fint det blir.

 • Tuva Minna Linn
  Tuva Minna Linn 14 mars, 2021 at 20:07

  Ser så mycket fram emot att läsa din bok!
  Helt stolt över dig <3

 • Mathilda
  Mathilda 14 mars, 2021 at 20:32

  Så fint! Ser fram emot att läsa den – mina barn är 13 och 11 men kommer garanterat gilla den ändå

 • Hedvig
  Hedvig 15 mars, 2021 at 08:33

  Vill höra allt om skrivprocessen. Hur mycket vi än pratat om den så blir det ändå nytt i skrift! Så imponerad av dig❤️

 • Frida
  Frida 16 mars, 2021 at 19:47

  Vill verkligen höra mer om skrivprocessen. Också mycket nyfiken på slutresultatet. Temat för boken känns otroligt angeläget.

Leave your comment

Translate »