SOMMARGUIDE GÖTEBORG FIKA

Dagarna gick så snabbt att jag inte fattar hur jag redan kan vara hemma från en vecka på Karpathos med dramatiska klippor och ett bländande hav. På flyget tillbaka, började jag faktiskt att längta lite hem och jag funderade på vad jag saknade mest. Fikat, tänkte jag då. Att dricka en riktigt bra cappuccino (läs: som inte består av nescafe) och att äta en nybakad kardemummabulle var nog det jag mest såg fram emot.

Så nu tänkte jag fylla på min Göteborgs-sommarguide med mina bästa tips på vart du dricker det godaste kaffet, vilka fikaställen i stan som har skönast vibe och vilka fikerier som bakar sötsaker to die for.

Ett av mina tidigare jobb var på stans bästa bageri, vilket tillsammans med mitt ständiga sötsug gör att jag faktiskt borde veta vad jag pratar om.

Let’s go!

 

Foto Pinterest

Foto Pinterest

Cum Pane – Mariagatan 17

Några av mina absoluta favoritställen att fika på är bagerier, och de glöms gärna bort som just fikaställen. Att de ofta bara har ett fåtal sittplatser tycker jag bara gör det hela ännu charmigare. 

I Majorna ligger Cum Pane, ett hantverksbageri som gör allt bröd och alla sötsaker från grunden. Särskilt på tisdagar fylls brickorna på med alldeles nygräddade småkakor. Man får ha lite tur med sittplats då den lilla butiksytan bara rymmer ett bord och några stolar. Skiner solen finns dock en rejäl uteplats att avnjuta fikat på.

Missa inte: En nygräddad chokladkolasnitt, sesamkaka, den kryddiga chaisnitten eller vaniljbullen när den står på bakschemat.

 

Café Magasinet – Tredje Långgatan 9

Rått, urbant och skön vibe är det här på Magasinet som huserar inne på Långgårdarna.

Missa inte: Att gå hit när sällskapet önskar kombinera fika med att dricka vin, stället har nämligen rättigheter vilket är extra trevligt.

 

Alvar & Ivar – Kastellgatan 11

Det bästa surdegsbageriet i Linné. Jag älskar att sitta och titta på “när och där det händer” och här kan du göra just det.  Endast ett fåtal sittplatser inne i bageriet men med bästa utsikt över bagarnas arbete vid bakbordet.

Missa inte: Den nygräddade kardemummabullen till kaffet.

 

Kalei Kaffebar – Kyrkogatan 13

Ett av mina favoritställen mitt i city. Låt dig inte luras av den ganska enkla inredningen, för här kan du dricka white-guide prisat kaffe som avnjuts tillsammans med olika sötsaker som bakas för dagen. Litet utbud men allt är fantastiskt gott.

Missa inte: Att dricka av det otroligt goda kaffet på en av stans mysigaste innergårdar.

 

Da Matteo – Vallgatan 5

Fikaställe som är himla populärt och som de allra flesta känner till. Trendigt, gott, snyggt och bästa spanläget om du sitter vid borden ut mot innerstans mysigaste gata Magasinsgatan.

Missa inte: Att dricka kaffet som rostas i fikeriets alldeles egna kafferosteri.

 

Bar Centro – Kyrkogatan 31

Ett favoritställe när solen skiner och jag längtar till Italien. Det finns inget bättre än att sätta sig på trottoarkanten utanför med en macchiato och frasig croissant och suga in pulsen av min älsklingsstad.

Missa inte: Förvandlingen kvällstid då vattenhålet blir till bistrobaren Centro Apertivo.

 

Café Biscotti – Allmäna vägen 34

Serverar stans godaste bakverk om du frågar mig. Caféet ligger i Majorna och jag bor alldeles för nära för jag ljuger inte när jag säger att jag faktiskt njuter av deras sötsaker ett par gånger i veckan. En undangömd pärla.

Missa inte: Chokladdrömmen med chokladmousse, grädde och bär, alltså du får bara inte missa den.


No Comment

Comments are closed here.

Translate »