Månadens kvinna

När Patrik och jag startade Swedish Nature Collaborations hade vi en dröm om att ha en levande verkstad i butiken, så att besökarna skulle kunna se hur kreatörerna jobbar med sina händer och på så vis få en uppfattning om hantverket bakom produkterna. Den första vi kände att vi ville ha med där var Karin som är en gammal god vän till Patrik. Det krävdes noll övertalning och när vi slog upp portarna för den nya butiken hade Karin sin plats i ateljén och hennes kollektion utvecklades från små handsydda mockasiner till fantastiska rottingväskor och populära datorfodral.

I december kommer Karins verksamhet bli internetbaserad och därför flyttas hem till hennes hemmaateljé, så därför tyckte jag att det är perfekt att låta Karin bli den första “månadens kvinna” och med detta portätt önska henne all lycka till i framtiden!

Jag har alltid identifierat mig själv som en sökare, något som jag tidigare upplevde som en börda men som jag förlikat mig med och nu främst ser som en gåva.

Så länge jag kan minnas har jag tyckt om att skapa med händerna. Att teckna, sy och pyssla var länge det bästa jag visste. Som yngre kände jag en otrolig frihet i mitt kreativa skapande, jag gjorde det jag tyckte var roligt och jag kände mig duktig. Jag började sedan hantverksgymnasium med drömmar om att jobba med mode. Med åren började jag dock bli väldigt självmedveten och jämförde mig konstant med människor i min omgivning, vilket säkert är vanligt förekommande i den åldern –
speciellt bland unga tjejer.

I mina ögon var alla så mycket mer talangfulla och drivna än jag. Vi spelade liksom inte i samma liga och mina armbågar var inte tillräckligt vassa. Glädjen jag tidigare upplevt i mitt skapande byttes successivt ut mot prestationsångest och tvivel. Jag intalade mig själv att jag inte var bra nog, att jag inte hade något att erbjuda. Det var enklare och tryggare att ge upp helt enkelt. Så under flera års tid lyfte jag knappt en penna och symaskinen dammade igen.

Men för några år sedan skedde en stor förändring i mitt liv som mer eller mindre tvingade mig att stanna upp och rannsaka mig själv. För första gången vågade jag ärligt fråga mig själv; ”Vem är jag? Vad vill jag? Vad mår jag bra av?” I samband med detta började min kreativa lust vakna till liv igen – då i en helt annan, och starkare, skepnad än tidigare. Under fler år hade jag arbetat på samma arbetsplats och varit understimulerad, men hade samtidigt varit för osäker för att våga kliva utanför den trygga strukturen som en fast anställning innebar. Men nu hade jag nått till en punkt där jag inte orkade oroa mig längre. Jag bestämde mig för att inte ge vika för mina rädslor längre utan att istället lyssna på mitt inre.

Utav en slump fann jag i samma veva en kurs i läderhantverk och bestämde mig för att
det var dags att prova på någonting nytt! Jag tog tjänstledigt från jobbet på halvtid och gick min första termin i läderhantverk. Det visade sig vara ett av de bästa besluten jag tagit!
Det jag fastnade för var främst genuiniteten och den långa traditionen inom läderhantverket. Det är tidlöst och jordnära, rått och samtidigt raffinerat.

Hållbarheten är en annan aspekt som jag älskar med just detta hantverk. Att man som kreatör kan skapa något som kan komma att användas i generationer framåt är väldigt belönande. Detta ställer såklart höga krav på mig som hantverkare, det är min uppgift att säkerställa mina produkters hållbarhet. Det gör jag genom att se till att jag använder mig av läder med hög kvalitet samt genom att jag handsyr varje produkt.

Handsömnad i läder kan vara tungt och är mycket tidskrävande men är ändå en självklarhet för mig då jag ser ett stort värde i att föra hantverkstraditionen vidare. Med tiden har det även blivit en sorts meditation, ett sätt att stänga av alla tankar och bara vara i nuet.
Väljer man att arbeta med läder idag anser jag att man har en skyldighet att ta sitt ansvar både ur etisk och miljösynpunkt genom att veta var materialet kommer från och hur det har behandlats. Mina produkter är alla gjorda av vegetabiliskt garvat läder, vilket innebär att hudarna bearbetas på ett naturligt sätt utan användning av miljöfarliga ämnen, som exempelvis krom. Denna process skapar ett läder som kräver något mer omsorg, men om du behandlar det rätt kan det hålla en livstid och kommer att åldras vackert.

Något som även är av högsta vikt för mig är att de hudar jag köper är biprodukter från köttindustrin och inte producerats för andra ändamål. Med min design strävar jag efter att skapa tidlösa och praktiska produkter med en genuin känsla. Min inspiration kommer i huvudsak från naturens alla färger och former samt människor och personligheter runt omkring mig.
Något jag även tycker väldigt mycket om är när jag får möjligheten att skapa produkter utefter en kunds egna önskemål. Att kombinera olika idéer, visioner och kunskaper för att sedan skapa något som är helt unikt är en fantastisk känsla!

Genom att göra detta utmanar jag dessutom mig själv, både i mitt hantverk och som person.
I den här intervjun fick jag följande två frågor; ”Vad är du bra på?” samt ”Vad vill du bli bättre på?”.

Jag önskar att jag kommit så långt på min inre resa att svaret på den första frågan vore självklart, men det finns fortfarande ett rågat mått av självkritik inom mig som gör det svårt att spontant skriva vad jag är bra på. Sorgligt men sant! Det jag vet med säkerhet är dock att jag aldrig kommit dit jag är idag utan min noggrannhet, mitt tålamod och kärleken till mitt hantverk!

Med det sagt så är svaret på den andra frågan ganska enkelt; jag vill bli bättre på att berömma mig
själv, tro på att det jag gör är bra och våga ta för mig!

Mina drömmar för framtiden är att jag ska fortsätta gå min egen väg, att jag inte ska falla tillbaka i någon slags fastbrändhet genom att ge vika för ”måsten” eller ”borden”. Att göra karriär eller att ”bli någon” har aldrig varit min morot, det viktigaste är att jag får känna glädje och mening i det jag gör.

Jag vill fortsätta att utvecklas både som människa och i mitt hantverk genom att utmana mig själv, våga ta risker och inte nöja mig.

Jag vill omge mig med människor som inspirerar mig och jag vill inspirera andra!


04 Comments

Leave your comment
 • Tuva Minna Linn
  Tuva Minna Linn 30 oktober, 2018 at 17:51

  Så fin läsning! Tack!

  • Elin Jensdotter Hont
   Elin Jensdotter Hont 30 oktober, 2018 at 18:14

   <3

 • Linda Hansson
  Linda Hansson 4 november, 2018 at 21:46

  Så fint inlägg!

  • Elin Jensdotter Hont
   Elin Jensdotter Hont 7 november, 2018 at 17:32

   <3 tack Linda!

Leave your comment

Translate »