STEDSANS IN THE WOODS

Foto: Kira Brandt

Foto: Kira Brandt

Under två säsonger har Stedsans Östergro varit en av Köpenhamns absolut hetaste restauranger. Jag hade lite tur den sommaren då de precis hade öppnat och fick ett par platser, och restaurangsbesöket är en av mina mest minnesvärda någonsin. Middagen dukades upp på ett långbord, mitt bland odlingslådor och grönsaksland, på en takterass i Østergro. Under öppen himmel och i solnedgång fick vi avnjuta en biodynamisk och hållbar middag, helt vegetarisk och tillagad av dagens grönsaksskörd. Vi drack fantastiska naturviner till.

Mette Helbæk och Flemming Schiøtt Hansen har nu permanent stängt ner restaurangen och istället har paret köpt en gård och sju hektar skog i Halland(!), nära Hyltebruk som ligger strax utanför Falkenberg. Här satsar de på hållbart hela vägen och man kommer bygga ett gigantiskt växthus som både ska innehålla skog, odlingar, bostad och restaurang. Till projektet har flera hundra volontärer anmälts sig och en insamling pågår för fullt, i skrivande stund har mer än 850 000 kr donerats för ändamålet. Jag älskar upplägget och spricker nästan av nyfikenhet. 

Foto Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Foto Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Restaurangdelen kommer påminna om Stedsans i Köpenhamn. Tanken är också att erbjuda övernattning till sina gäster, både i stuga men också i ett billigare format genom sovplatser i hängmatta. Under den första säsongen kommer man ha öppet två dagar i veckan. Stedsans in the Woods öppnar i juli 2017, det ser jag fram emot med spänning.


1 Comment

  • Mina utflyktsdrömmar
    Mina utflyktsdrömmar 11 februari, 2018 at 20:17

    […] in the woods är en restaurang och naturupplevelse mitt i de halländska skogarna. Jag har skrivit om dem tidigare, men inte tagit mig dit, denna vår ska det bli ändring på det, tänker jag. Stedsans erbjuder […]

Comments are closed here.

Translate »