The Artist Date

Att fotografera i naturen ligger mig nära om hjärtat. Det är där jag först hittade mitt uttryck som fotograf. Då och då har jag fotograferat i studio. När det har varit egna projekt har jag nästan alltid stängt av studiolamporna och istället använt det naturliga ljuset från ett fönster. (Bilderna i detta blogginlägget är exempel på just detta.) Jag har lekt med inställningarna i kameran och struntat i alla regler om vad som tekniskt sett är en bra bild. Jag känner mig fram istället för att tänka. Det är inte lika lätt att göra när du har en kund som står bredvid, där du är anlitad för att förverkliga deras vision. Sedan jag blev mamma har jag lagt mer fokus på de fotograferingarna som bidrar till en ekonomisk trygghet. De har på många sätt också en större mening. När jag fotograferar för privatpersoner handlar det oftast om att fånga en stund i livet som är viktig. När det kommer till företag handlar det om att visa deras produkt på bästa sätt. Att bara skapa för skapandet skull har inte känts lika viktigt. Men jag har insett att på sikt så kväver jag lekfullheten inom mig och det är i just lekfullheten som magin kan uppstå.

Nyligen lyssnade jag på Yoga girls pod där  författaren Julia Cameron var gäst. Hon berättade om att det är viktigt att varje vecka ge sig själv en timme och gå vad hon kallade en artist date. Det är en aktivitet där du lyssnar på vad din inre 8-åring hade velat göra. Tanken är att bryta dina mönster och på så sätt hitta ny inspiration. Hon beskriver det själv på följande sätt: “The Artist Date is a once-weekly, festive, solo expedition to explore something that interests you. The Artist Date need not be overtly “artistic”– think mischief more than mastery. Artist Dates fire up the imagination. They spark whimsy.”

En tanke som kommer till mig är att jag skulle vilja fotografera en timme varje vecka utan att ha en tanke på vad bilderna har för syfte, eller om de ens är bra. Kanske blir det något jag delar med mig av här, kanske inte…

Bilderna på min systerdotter Siri är tagna i naturligt ljus med min Canon Mark4, objektiv Canon 50 mm 1,4.


02 Comments

 • Anna
  Anna 2 februari, 2021 at 10:48

  De är helt magiska Isabell! Det är så sant att man måste ta sig tiden att leka av sig ibland, det kommer man bara att växa och utvecklas av. Älskar när du leker med kameran, du skapar magi.
  stor kram
  Anna

  • Isabell N Wedin
   Isabell N Wedin 12 februari, 2021 at 23:32

   Tack tack tack Anna för din underbara kommentar, tar den till hjärtat <3
   Stor kram

Comments are closed here.

Translate »