TOBA | INTERVJU

För någon tisdag sedan, under en solblåsig himmel, mötte jag upp Malin och Sofia på Barabicu för ett glas vin. Som vanligt beställde jag också deras goda guacamole med majschips (något som jag av någon anledning är helt besatt av för tillfället).

Som ni vet så brinner jag verkligen för att lyfta fram kreativa människor, mindre företag och verksamheter och i synnerhet aktörer som också har sin utgångspunkt här på västkusten.

Malin och Sofia driver klädmärket TOBA och jag har varit nyfiken på dem under ett tag, faktiskt ända sedan jag började bära deras kläder för ett halvår sedan. Min supersköna rosaröda tröja med kryss-skärningar är en favorit i min garderob så när tjejerna hörde av sig med frågan om jag ville bära även andra modeller av deras plagg så blev jag jätteglad! Den gula klänningen på bilderna är från sommarkollektionen och jag har blivit lite extra förtjust i den! 

Idag finns Toba i butiker som Ted & Teresa och Vallgatan 12 och det snabbt upp för mig att tjejerna har en fantastiskt inspirerande drivkraft i det de gör och en tydlig design-och formkänsla. De har klara visioner för sitt varumärke och vill driva ett medvetet ansvarstagande i det deras arbete. Så jäkla bra alltihop och jag tänkte att ni också ska få lära känna TOBA och tjejerna bakom, genom min lilla intervju med dem, här nedan:

 

1. Hej tjejer, jag börjar från början, Vad är TOBA ?

TOBA är ett Göteborgsbaserat varumärke som skapar minimalistiskt mode med sportig tvist. Designen kännetecknas av raka linjer och kontraster. Fokus ligger på detaljer, hållbar kvalitet och socialt ansvar.

2. Vad är ni aktuella med just nu?

Just nu har vi våra SS17 produkter på marknaden. Vi har en installation på Vallgatan 12 där vi har byggt en blomsteräng i pallkrage som kläderna hänger över. 

3. Vilka är ni som driver TOBA?

TOBA drivs av Malin Barne och Sofia Törnqvist som båda har en bakgrund inom inköp och design där intresset för hållbarhet i kombination med ett enkelt designformspråk utvecklades.

4. Vad inspireras ni av i ert skapande?

TOBA designar dressat mode med en sportig tvist. Lekfullhet ligger ofta till grunden för vår kreativitet. Vi inspireras av grafiska formspråk och skärningar som skapar en modern siluett. TOBAs stil är minimalistisk och grafisk. Stor vikt ligger vid att färgerna och plaggen harmoniserar enskilt, kombinerat och som helhet i kollektionen.

5. Hur ser processen ut när ni tar fram ett plagg?

Röd tråd och stor varumärkeskännedom är viktigt för oss i vår kreativa process. Vi vill skapa ett igenkännande i vårt formspråk som kan appliceras på flera olika typer av plagg. Vi arbetar med att hitta synergieffekter i vår kollektion som får plagg att lyfta varandra i kombination och använda detaljer som kompletterar varandra.

6. Vem skulle ni säga är den typiska TOBA-användaren?

Vår kund har en känsla för detaljer och tilltalas av ett grafiskt formspråk. Lever ett aktivt liv, är berest och har ett intresse för design och kvalitet. Hon uppskattar färg, mönster och annorlunda skärningar. Prioriterar design framför varumärke.

7. Vart kan man prova/köpa era plagg?

Idag säljs våra produkter på Vallgatan 12 och Ted & Teresa i Göteborg samt på Fine Little Day i Lindome. Man kan även köpa plaggen på vår hemsida www.toba-toba.se

8. Vad drömmer ni om framöver? 

Vår dröm är att få TOBA etablerat på marknaden och att vi är ett självklart val vid tal om Skandinaviska varumärken. Vi skulle även vilja ha en egen koncept butik som andas TOBA. Där vi kan visa upp vårt sortiment i en miljö som speglar vårt varumärke. TOBA kommer alltid ta ett socialt ansvar. Genom initiativ i framtiden vill TOBA bidra till en positiv samhällsutveckling, speciellt för att uppmuntra unga tjejers drömmar och visioner.

9. Jag har förstått att när man köper ett TOBA-plagg så går en del av summan till välgörande ändamål? Kan ni inte berätta lite om det?

Grundtanken sen start var att vi vill att våra plagg bidrar till något mer. Att det känns kul att man gör skillnad. Därmed går en del av varje såld produkt till Great Andoh International School i Ghana. Valet av organisation var enkelt då en av grundarna, Emelie Kanter, är en vän. Vi vet exakt vart och till vad pengarna går. Great Andoh International School är ett barnhem för 75 barn samt en skola för ca 300 elever som inte har råd att gå i vanlig skola.

Tack härliga Malin och Sofia för det trevliga och blåsiga sommarkväll vi fick, för att det var så inspirerande att prata med er och för att ni tog er tiden att svara på alla mina nyfikna frågor! 


No Comment

Comments are closed here.

Translate »