Boken heter så passande “Ta sig frihet”

Igår hade jag och Mari ynnesten att få besöka Artipelag och få höra författaren Ingela Lind berätta anekdoter om utställningen och historier från sin senaste bok Ta sig frihet som handlar om Bloomsburygruppen. Både jag och Mari var inställda på att bli bombade med inspiration, och besöket på Artipelag var verkligen en helhetsupplevelse där till och med maten var inspirerad från sekelskiftet.

Det fanns så mycket vackert, men tyvärr inte det bästa fotoljuset. Ta er dit istället, utställningen öppnar imorgon lördag den 24/3 och pågår i några månader. Som de flesta upplevelser ska de ju inte njutas genom någon annans ögon.

Utställningen är både tavlor, kläder och små uppbyggda rum från Charleston, där dessa kreativa själar bodde. Det fascinerar att denna grupp som verkade för hundra år sedan fortfarande framstår som kontroversiella. Jag menar inte bara deras konstnärliga verk utan sättet de levde på.

Framåt sommaren kommer det finnas en hel del Bloomsburyinspirerat i trädgården utanför också, så med tiden utökas alltså utställningen.

Det härliga i att inte vara rädd för sitt skapande, jag menar, de målade på fri hand på väggar och till och med på mattor med bläck. Orädda och obrydda om att det inte skulle leva vidare. När jag målar med linoljefärg gör jag ju inte det med tanken om att det kommer vara något annat än långvarigt, ja en sisådär 20 år, haha, vi är bara barn av vår tid. Som lär sig av varandra.

Ett original av Virginia Woolf, Common Reader. Inlånat från England. Flera gånger kom det rys över hela kroppen.

I love sekelskifte. Lite låg bänkhöjd för mina 175 cm, men urfint.

Färgsättningen känns inte helt omodern, eller kanske väldigt klassisk.

Titta vad fina, grundarna Björn “Babybjörn” och Lillemor Jakobson blir fotograferade. Vilka stjärnor. Tack för att ni skapat ett sån fantastisk plats mitt i naturen.

Med oss hem fick vi Ingelas fina bok och det var länge sen en faktabok fick tag i mig, härligt!! Nu vankas fredag och jag undrar om det verkligen bara är en timma vi får tillbaks på söndag, det känns som att några dagar vore på sin plats!!


1 Comment

Leave your comment
  • Behind the scene, Hemma på gårn
    Behind the scene, Hemma på gårn 27 juni, 2018 at 09:08

    […] kan säga att jag inspirerats av Bloomsbury-utställningen som jag var på tidigare i år (kolla in det här bordet) men även hämtat inspiration från Lilling-boken som kommer nu i dagarna. Som vi längtar jag och […]

Leave your comment

Translate »