Om fredagen

På förmiddagen tog jag på mig favoritskorna och gick upp på berget bakom vårt hus. Inspirerad efter veckans besök i stan där butikerna var fyllda med juliga kvistar i var och vartannat hörn hade jag siktet inställt på att göra detsamma här hemma. Pyjamasbyxor och tassel loafers… tur att ingen såg mig tänker jag. Lite snö låg till och med kvar på marken den här fredagen.

Fyrtiofem kronor styck kostade de i en av butikerna, grankvistarna. Så mycket jag inte reflekterade över innan jag flyttade därifrån.

Jag hade hört talas om att vi skulle ha en liten liten sjö här uppe på berget, osäker på vad det kallas…mosse kanske? Hur som helst så brukade han som bodde i vårt hus innan vi köpte det leka här uppe som barn har jag fått berättat för mig. Jag brukar prata med en av hans vänner som fortfarande bor här ute om hur de byggde små segelbåtar som fick flyta runt där på mossen. Blir alldeles varm inombords när jag tänker på det.

I vår trädgård har vi en ståtlig tall och en liten gran som barnen brukar plocka kottar från. Några kvistar från vardera fick följa med mig in. Fatet köpte jag av Elin innan vi flyttade in i huset, som en inflyttningspresent till oss själva. Bland det finaste jag någonsin unnat mig. Just att det är tillverkat av en kär vän som har kommit att betyda mycket för mig.

I går eftermiddag när jag kom hem hittade jag ett paket från ByOn på köksbordet. Tove har fotat bilderna till deras nya katalog som ligger där underst. Jag har inte hunnit bläddra så mycket i den ännu, men ser fram emot att ta del av ByOns vårnyheter ur Toves magiska bildspråk.

När vi var i dalarna förra helgen gick vi på en julmarknad i hembygdsgården där jag brukade lussa som barn. Jag fick med mig en hemstickad tröja till min lilla Penny. Visst är den fin? Damen som stod och sålde sina stickade barntröjor var så rar och fick mig att tänka på hur mycket jag önskar att jag själv hade förmågan till detta fina hantverk.

Av min mamma fick jag en Orsahäst, en nykomling bland dalahästarna men en bärare av gammal tradition. Julstjärnan kommer från Watt och Veke och jag köpte den på Norrgavel här om dagen. Kan verkligen tipsa om deras utbud av fina julstjärnor. Vi har inte orkat tvätta fönstren inför jul men vad gör det. Skrattar lite för mig själv när jag ser färgresterna som runnit ner från husfasaden och satt sig på fönstren. Ett kärt minne av en sommar med mycket slit.

Fredagens te från årets tekalender innehöll en spännande blandning av jordgubbe och timjan. Jag har nog aldrig druckit så mycket te som den här december. En bra vana som jag gärna fortsätter med.

Jag har bundit årets första julkrans och om ungefär en vecka är det julafton. Är det bara jag eller gick december ovanligt fort just i år?

 

 


05 Comments

 • Maria
  Maria 16 december, 2017 at 00:11

  Fick starka minnesbilder när du skrev om hur det byggdes båtar och hur de lekte med dem på öns mosse.. min släkt och jag bodde en hel del på Brännö/Galterö förr, i ett litet pyttehus mot Galterö, havet var vilt levande och bergen omkring. Inga direkta grannar. Jag och min bror byggde ofta träbåtar som fick vind uppe i bergsskrevorna bland pölarna. Hittade ofta spillror av träbitar vid havsbandet som fick bli små båtar igen.. för tänkte i vår fantasi att det var vrakdelsr från förlista skepp.. som mist hoppet men fick leva upp igen. Finns så mycket vackert i naturen och Galterö är ännu en av de mer ostörda pärlorna. Du har en så fin blogg som det är så roligt att följa, vackra miljöer på “din ö” dessutom. Kram

  • Annacate
   Annacate 17 december, 2017 at 21:45

   Åh är det sant!? Jag älskar Galterö. Vilka fina minnen det måste vara för dig. Jag håller med om att det finns så mycket vackert i naturen. Inget kan få mig så lugn som en vindpinad promenad vid havet eller i skogen. Jag är så tacksam över att numera få bo nära både Galterö och Rivö. Tack snälla du för att du lämnade avtryck här hos mig – dina ord gjorde mig väldigt väldigt glad. Varm kram

 • Elin Lannsjö
  Elin Lannsjö 16 december, 2017 at 10:40

  Vilket varmt och fint inlägg Cattis, tänker att det där med stickning skulle vi kanske fånga upp! Jag gjorde det förr.. även om jag fick hålla mig till enkelheter som halsdukar och slätstickning. Vin, stickning, och prat typ. =) Och bilden på dig när du binder kransen, så himla vacker. Och te ja – får mig att tänka på sömniga tisdagskvällar. Tack för dina ord, betyder så mycket för mig och jag känner verkligen detsamma, livet är otroligt fint ibland när det för samman hjärtan som förstår varandra. Fin helg nu! Puss e

  • Annacate
   Annacate 17 december, 2017 at 21:50

   Tack kära Elin! Ja det låter verkligen härligt 🙂 Vin, stickning och prat! Jag saknar våra tisdagskvällar, det var tack vare dig och våra testunder som de blev uthärdliga. Så fint du beskriver det… hjärtan som förstår varandra, ja, så är det. <3

 • Sunday Highlights
  Sunday Highlights 17 december, 2017 at 19:26

  […] den sanna doften av jul. Njuter av det mycket just nu, och blev väldigt inspirerad att göra som Cattis och binda mig en egen […]

Comments are closed here.

Translate »