Huset som inte vill stå

Fortfarande mätt efter gårdagens lite spontanfixade julbord, ringde klockan tidigt imorse för att gå upp och sticka iväg på årets sista fotbollsträning för sonen. Är verkligen ingen morgonpigg person och värderar sovmornar och snooze väldigt högt. Men ljuset och solen och den lilla snö som finns kvar här hos oss gjorde mig på rätt så gott humör och jag tänkte att jag skulle ta tag i mitt pepparkakshus som trillat ihop varje gång jag satt dit sista delen. Det har redan hunnit bli en fars här hemma och går under namnet korthuset. För första gången sätter vi ihop husen med kristyr istället för smält socker, kanske snyggare men herregud vad mitt hus hellre vill ligga i en hög än att stå upp och se fint ut. Hur gör ni? Har ni tips på hållbart bygge så plis, skriv här!!

Men några saker jag vill berätta om också. Ni ser mjölkflaskan, det är en refil-flaska köpt på Ica Ekängen i Eskilstuna. När mjölken är slut är det bara att fylla på i en automat de har i affären. Mjölken kommer från Viby Prästgård så den har inte fraktats hit och dit och har inte heller varit i några mellanhänder innan den kommer till butik, och då blir det ju ett bra pris. Och så gillar jag mjölk som inte är homogeniserad, alltså processad, och det är inte denna. Kortfattat så betyder homogenisering att en slår sönder fettpartiklarna som finns naturligt i mjölen. Kroppen tar inte hand om fettet lika bra som när fettpartiklarna är större. Vissa menar till och med att de små partiklarna gör skada för kroppen. Mjölken är inte ekologisk dock.. Men här har ju vi konsumenter möjlighet att trycka på lite. En bra början iallafall; kort transport och refil-flaska.

Och så dessa byxor. Jag hade ett tillgodokvitto på NK underkläder och hittade dessa randiga byxor när jag var i stan häromdagen, i min värld pyjamasbyxor men om ni ser mig i dessa nästa sommar så har jag kanske ändrat mig. Märket Calida certifierar sina produkter med Made in Green by OEKO-TEX, vilket betyder att produkten tar hänsyn till både miljö och omständigheterna kring hur den produceras. Nu går jag runt och känner mig lyxig morgon och kväll, dagtid är jag som en liten tomtenisse med stickade tröjor toppluva och raggsockor.

Förra helgen ropade jag in det här bordet och kruset på en nätauktion. Behövde bara tillföra amaryllis och ett pepparkakshus (ett av de som står sig) och vips, ett Fanny-och-Alexander-stilleben.

I år är det med vemod vi åker bort hela julen. Tycker vårt hus är ett sånt typiskt fira-jul-hus, men eftersom vi är runt 20 personer som firar och alla andra bor i Närke så är det ju såklart det mest praktiska. Men, slutar inte drömma om en jul hemma och pyntar som aldrig förr. Ha en fin tredje advent!!


07 Comments

Leave your comment
 • Strenghielm
  Strenghielm 17 december, 2017 at 17:33

  Huset! OMG vad fiiiint! Jag brukar limma med bränt socker, doppa i en stekpanna, ganska mkt. Man kan bränna sig ordentligt men har alltid funkat. Stor kram påre!

  • Lina Östling
   Lina Östling 19 december, 2017 at 12:56

   Men tack! Ja jag brukar också ta socker, men det blir ofta såna fula socker-strängar där en inte vill ha dem. Men en bra grej var ju annars att dekorera bitarna först och montera sen. Det kommer jag fortsätta med 🙂 Kram på dig!!

   • Elsa
    Elsa 26 december, 2017 at 13:41

    Men du, du kan ju limma med socker och sedan dekorerar du lite extra med kristyr ovanpå, i sömmarna liksom. Ett hederligt gammalt trick!

    Älskar ditt kök btw.

    God fortsättning!
    //elsa på Hälsö, numera Italien

    • Lina Östling
     Lina Östling 29 december, 2017 at 13:40

     Hej Elsa!! Ja det blev precis det gamla hederliga tricket. Och en stor brännblåsa på fingret som en bonus. Njuter av köket, det är verkligen mitt favvo-rum!! Kram å gott nytt år // Lina

 • http://LisaMariesvarld.blogg.se
  http://LisaMariesvarld.blogg.se 17 december, 2017 at 19:41

  Wow fint det ser ut att bli! Har tyvärr inga tips på hur man monterar utan sockerlag :/ Ser fram emot att få slutresultatet dock.

  • Lina Östling
   Lina Östling 19 december, 2017 at 12:55

   Ja nu måste jag ju liksom få ihop det!! Ligger fortfarande i bitar dock… Ha det fint!! Lina

 • Pepparkakshuset check
  Pepparkakshuset check 21 december, 2017 at 13:18

  […] är äntligen huset jag skrev om här, i ett bygge. Tadaaa! Bränt socker är absolut att föredra framför kristyr när du ska sätta […]

Leave your comment

Translate »