Lisa <3 och matfotografering

Idag har jag hängt med en av mina gamla kompisar som faktiskt också är fotograf, och gjort bland det roligaste jag vet- matfotografering! Jag och Lisa har känt varandra sen jag var 15 men vi har inte alltid bott i samma stad utan ibland på varsin sida om jorden. Det här med fotograferandet är inget vi delade från början utan vi har odlat det intresset på var sitt håll. Vi har inte heller samma bildspråk eller inriktning, kika in på hennes hemsida och njut av vackra bilder som får en att tänka och känna.

Men, vad härligt det är att prata med en fotograf, vi kan prata om sladdar och nya objektiv, blixtar och hur en gör med kunder som ibland ställer orimliga krav. SÅ GIVANDE för en frilansare, och tillsammans kan vi ju hjälpa varandra och höja värdet på oss själva och branschen.

Lisa har varit lite nyfiken på matfotografering och skulle låna ett objektiv av mig så vi passade på att plåta lite mat när hon kom hit för att hämta det. Något som skiljer sig mycket mellan matfotografering och annan typ av foto är att du behöver använda ett stativ. Det är smått omöjligt att på fri hand ställa skärpan automatiskt på en soppa som saknar struktur och du behöver alltså ställa skärpan manuellt. När du ändå har kameran på stativ kan du flytta runt tallrikar och skedar bäst du vill, du har ju stenkoll på utsnittet. Jag plåtar alltid med en sladd från kameran till datorn så att jag direkt kan se bilden i mitt bildbehandlingsprogram. På så sätt vet jag att bilden har en bra kvalité och att skärpan sitter. Vi bestämde oss för att göra en grönkålssallad med apelsin och en butternutsoppa med chili. Vi provade två olika sätt att plåta på, salladen lite klassiskt kokboksstil och soppan mer murrig och vintrig. Ja, och sen blev det mörkt och det var dags att packa ihop. Till middag idag blev det mumsig butternutsoppa med chili. Perfa!

Har du frågor om just matfoto får du gärna ställa dem här!! Delar gärna med mig av erfarenheter och tankar.


07 Comments

 • Strenghielm
  Strenghielm 6 december, 2017 at 20:19

  Vad fint att det liksom bidde en plats för krans där på väggen, ba byta efter säsong nu! Och fin kofta, den har jag aldrig sett? Ses imorrn, stor kram

  • Lina Östling
   Lina Östling 6 december, 2017 at 20:50

   JA, älskar baotakrans i kök!! Tack för det genidraget. Vi pratade om att plantera en äng i hela trädgården till midsommarkransen (piju) Men det är ju LISA på bilderna ju. Är vi så lika alltså 😀

 • Annacate
  Annacate 6 december, 2017 at 20:21

  Så otroligt fina bilder!

  • Lina Östling
   Lina Östling 6 december, 2017 at 20:53

   Tack, från oss båda!! Kram på dig

 • Emma Thun
  Emma Thun 6 december, 2017 at 21:49

  Ingen specifik fråga om just matfoto, men redigeringsfråga;
  Är det lightroom du använder? Min bror säger att alla proffs som du använder det 🙂
  Har tänkt sätta upp mig på en minikurs i redigering senaste tre åren men kommer liksom inte till skott då det finns för många alternativ att välja på…och mitt teknik-intresse är allt för lågt.

  • Lina Östling
   Lina Östling 7 december, 2017 at 14:31

   Hej hej Emma, din bror är inte helt fel ute. Jag använder Lightroom, men det finns även andra framkallningsprogram du kan använda. Det är nog så att många använder endast Lightroom har jag förstått, det skulle jag dock aldrig känna mig bekväm med. Alla bilder jag plåtar går först genom framkallningsprogrammet för att sen få en finjustering i Photoshop. För mig är Lightroom alldeles för begränsat. Fattar om teknikintresset inte är på topp, då kanske inte en youtube-tutorial är nåt för dig? Jag älskar youtube, så mycket generösa människor med kunskap där. Eller så sätter du dig bakom nån som jobbar i programmet för att få ett hum om hur själva flödet går till.

   Kul att du hörde av dig!! // Lina

 • Underbart blev kort
  Underbart blev kort 8 december, 2017 at 10:20

  […] som blev till en stilig och bastant kökskrans, får visa den ordentligt snart, men den syns lite här. I helgen ska bloggsystrarna Babes ha sin workshop och Mari binder kransar på Dalarö Lanthandel […]

Comments are closed here.

Translate »