Naturvin och Gunnebo slott

För en tid sedan fick jag genom mat och vin-konnässören Carl Reinholdtzon Belfrage nys om evenemanget GRÖNT på Gunnebo slott. Och för en livsnjutare av just mat och vin så är ett tips från Carl inget att ens fundera över, jag anmälde mig direkt.

Så i lördags fick vi, ett skönt litet gäng av privatpersoner, producenter och kockar sätta vår kärlek till mat och vin i centrum, med utgångspunkt i temat GRÖNT.

Under guidning av Pontus Elofsson, ni vet den tidigare chefssommeliern på Nomaprovade vi en kavalkad av härliga naturviner. Och steg för steg lärde Pontus oss de finurliga knep som finns kring wine pairing – hur man kombinerar vin och mat för att uppnå en Bon Marriage! – det lyckliga äktenskapet. 

Köksmästaren på slottet, Patrick Sewerin, visade oss sin fantastiska köksträdgård och jag fick hundra ideer till odlingen på kolonin. Han pekade på höstprimörer som under kvällens middag serverades i läckra anrättningar ihop med Pontus noggrant utvalda naturviner. Och ni vet den där känslan när maten och vinet uppnår en perfekt harmoni och blir till något mer, en helt ny dimension, precis just så var det.

Och medan det sjöng i gommen pratade jag med mina bordsvänner kockarna Markus och David och matskribenten Sara om hur det är att tillverka keramiktallrikar till kockar som vill kunna styra hur en sås ska rinna. Och vi pratade om de godaste ostronen, hur Muscadelle kan vara så sjukt gott, om att jaga vilt, hur man äter en vaktel på bästa sätt, om bikupor och marmelad.

Och innan solen gick ner över slottet hade jag och Victor lovat varandra att åka tillbaka till Gunnebo-restaurangen i höst och njuta av de fantastiska råvarorna från köksträdgården utanför. Och även, att ta bilen till Köpenhamns Rosforth & Rosforth och fylla bagaget med Pontus naturviner för att njuta av dem i vinter. Bra plan.

 

*Jag hoppas att den här dagen med Pontus och Patrick kan bli ett återkommande inslag, det viskades om det, så håll utkik.)

**Och förlåt förlåt över iphone-bildkvalitén, glömde kameran hemma..


No Comment

Leave your comment

Leave your comment

Translate »