VÄRLDENS GODASTE ÄPPLEMOS

Idag har jag försökt kurera mig från den envisa förkylningen genom att baka äppelpaj och koka äppelmos. Det var himla mysigt med tända ljus och fönster som immade igen, men ett himla dumt sätt att försöka bli frisk på insåg jag i efterhand när jag låg där, utslagen på soffan.

Resultatet blev i alla fall en knäckig äppelpaj och en stor laddning äpplemos. Det här moset är mitt allra enklaste recept, inspirerat härifrån och det smakar så himla gott och är otroligt enkelt. Moset smakar verkligen mycket äpple, och hemligheten ligger i att den kokas under väldigt kort tid.

Till ca 1,5 liter äppelmos behöver du:

16 äpplen

2 dl vatten

2 dl syltsocker

 

Så här gör du:

Äpplena sköljs, skalas, kärnas ur och skärs i bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på vattnet och låt koka upp ett par minuter och när äpplena mjuknat något plockar du bort kastrullen från spisen och så mixar du  äpplena till en puré. Jag gillar att lämna kvar lite chunks och bitar för att inte få en helt slät massa. Ställ tillbaka kastrullen på spisen, låt koka upp igen och smaka av med syltsocker. Beroende på äppelsort och hur söta de är från början behövs mer eller mindre socker. Låt sjuda i några minuter och sedan är äppelmoset klart och då kan du hälla upp det i rena burkar. Frys in för en längre hållbarhet och i kylskåp håller det i alla fall några veckor. 


No Comment

Comments are closed here.

Translate »