Farmors stomp

Jag älskade när min farmor kom och hälsade på och hade med sig hembakad stomp när jag var liten. Stomp är ett slags mjukt tunnbröd som bakas framförallt i de norra delarna av Sverige och gräddas i stekpanna. Väldigt enkelt att göra och så fantastiskt gott. Vi brukar passa på att göra två satser och frysa in ett gäng. Här är grundreceptet –

2 tsk salt

2 tsk bikarbonat

1 1/2 liter rågsikt

5 dl filmjölk

1 1/2 dl sirap

Börja med att blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan filmjölk och sirap och blanda till en deg. Känner du förresten igen mönstret på förklädet? Det är Hanna Wendelbos Ludvig från hennes tapetkollektion Blomstermåla. Jag tycker så mycket om just det här mönstret, kanske för att det påminner mig om Dalarnas landskapsblomma ängsklockan.

Baka ut en stor rulle och dela i ca 20 delar och forma till små bullar.

Kavla ut varje bulle på ett mjölat bakbord till runda kakor. Vi brukar använda en kruskakavel.

Grädda bröden på medelhög värme i en torr stekpanna tills de blir lite bruna, ca 1 minut på varje sida. De är som godast att äta nygräddade med smör på, och en liten nypa havssalt om en så vill. Jag har svårt att äta det här brödet utan att tänka på min envisa farmor från Dalarna. När jag var liten var jag hemma hos henne om dagarna istället för på dagis. Egentligen är det inte så konstigt att vi kom att stå varandra väldigt nära. Om hon ändå hade fått lära känna mina två flickor, iallafall lite grann. Det känns ändå fint att kunna föra vidare små minnen av henne, lite då och då.


06 Comments

Leave your comment
  • Karin A
    Karin A 18 februari, 2018 at 13:49

    Åh så mysigt! Finns inte mycket som slår hembakt bröd. Härliga bilder också! Ha en fin söndag! Kram från Karin

    • Annacate
      Annacate 19 februari, 2018 at 11:29

      Tack Karin!
      Sen vi flyttade från Mariaplan och Cum Pane så har vi börjar baka eget bröd lite oftare, väldigt gott!
      Hoppas ni har det bra och trivs i huset. Kram

  • Nanna van Berlekom
    Nanna van Berlekom 18 februari, 2018 at 21:04

    Åh tack för påminnelsen! Det borde vi ju göra nu när vi är hemma och har sjukstuga. Puss!

    • Annacate
      Annacate 19 februari, 2018 at 11:32

      Jaa, minns du när vi bytte marsipantårta mot stomp runt jul hemma i dalarna? Krya på er <3

  • Veckomatsedel Nr 7 | Mokkasin
    Veckomatsedel Nr 7 | Mokkasin 26 februari, 2018 at 13:04

    […] har en annan variant på det jag kallar Stamp, eller har jag sagt fel hela […]

  • De senaste stunderna
    De senaste stunderna 13 mars, 2018 at 18:34

    […] som du snart får se på mitt Instagramkonto. I bakgrunden har jag lyssnat till hur det har bakats stomp i köket och att någon liten äntligen börjar bli lite piggare. Det är så fascinerande att […]

Leave your comment

Translate »