Apple cake

Apple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in BoylandApple cake by Babes in Boyland
Det här inlägget försvann någonstans mellan jobb och förkylning. Men nu så.

En kaka behöver absolut inte vara avancerad för att vara något extra. Och en kaka kan ibland få vara onyttig. Till och med väldigt onyttig. Även fast trenderna säger precis tvärt om. Som den här äppelkakan i långpanna. Egentligen ska det vara vinbär i kakan, men syrliga vinteräpplen och kanel fungerade lika bra.

Äppelkaka i långpanna
175 grader, 30 min

200 gram smör
6 dl strösocker
4 st ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
ca 4 st äpplen
kanel och florsocker

Klä en långpanna med bakplåtspapper (ca. 30×40 cm). Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl, vaniljsocker i smöret och rör om till en slät smet. Bred ut smeten i långpannan. Skala och skär äpplena i tunna skivor. Fördela äpplena på smeten. Pudra över kanel. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca. 25-30 minuter, tills kakan fått lite färg, pröva med sticka om den är klar. Dra kakan med bakplåtspappret över till en vanlig plåt och lägg långpannan över kakan. Låt den kallna så här. Skär i bitar. Pudra över florsocker.

 

_

A cake doesn’t need to be advanced to be something extra. And a cake is also allowed to sometimes be a bit on the not-particulary-good-for-you-side. Even though the trends will tell you the opposite. It’s supposed to be currant in the cake, but sourish apples and cinnamon worked just as well.

Apple Cake
347 °F, 30 minutes

200 gram unsalted butter
2,5 cups granulated sugar
4 eggs
2,5 cups purpose flour
1 tsp vanilla sugar
cinnamon and icing sugar

Dress a roasting pan (approx. 30×40 cm) with baking paper. Melt butter in a saucepan and let cool. Stir down sugar, eggs, flour until the batter is smooth. Cut the apples into thin slices. Powder with cinnamon. Divide the apples on top of the batter. Bake in owen at 347 °F for about 25-30 minutes, until the cake has gotten a nice color. Try with a stick if it’s done. Use the baking paper to slide the cake over to an ordinary baking tray and put the roasting pan on top of the cake. Let cool like this. Cut the cake to nice pieces. Powder with icing sugar.


No Comment

  • Sini | my blue&white kitchen
    Sini | my blue&white kitchen 25 februari, 2014 at 06:45

    I discovered your site just a couple of weeks ago and am blown away by its beauty. Your photography is stunning – it captures the Nordic mood so well. I’m truly happy and thankful that I found your place. Keep doing what you do because its magic.

    Hälsningar från Finland,
    Sini

Comments are closed here.

Translate »